София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Италианската брегова охрана спаси от удавяне 1800 бежанци

Средиземноморският маршрут е един от основните коридори за нелегални мигранти

8 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Моряци от италианската брегова охрана са спасили 1,8 хиляди души, съобщава BFMTV.
Операцията по търсене започна, след като бяха открити половин дузина различни кораби с нелегални имигранти в открито море.
Въпреки помощта някои от тях не са успели да се спасят. Служителите на бреговата охрана са извадили от водата тридесет трела, около половината от жертвите - жени и деца.
Очевидци са информирали за плащавите лодки в Средиземно море. Някои от тях са били толкова претъпкани, че хората са изпадали във водата.
Тъй като лодките на бреговата охрана не са били достатъчно, на бежанците са раздадени спасителни жилетки.
На 21 септември тази година край бреговете на Египет се преобърна лодка, превозваща около 600 души, предимно граждани на Египет, Судан, Еритрея и Сомалия, на път за Италия. Жертвите от инцидента бяха повече от 200 души.
Средиземноморският маршрут е един от основните коридори, през който минават мигрантите, които се опитват да достигнат Европа. След затваряне на т.нар Балкански път (през Турция към Гърция и балканските страни) отново се наблюдава увеличаване на броя на имигрантите, които се опитват да влязат в ЕС по море от Северна Африка към Италия.