София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Италианският президент Серджо Матарела е на посещение в България

Ще вземе участие на неформалната среща на държавните глави в Пловдив

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

По покана на държавния глава Росен Плевнелиев президентът на Италианската република Серджо Матарела ще направи официално посещение в Република България на 13 септември, вторник. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Предизвикателствата пред Европейския съюз, миграционната криза, състоянието на Съюза след референдума за излизане на Великобритания от ЕС, въпроси в сферата на сигурността, борбата с тероризма, а също така възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество и активизиране на културния, образователния и научния обмен, ще бъдат сред акцентите в разговорите на президентите Росен Плевнелиев и Серджо Матарела.

На пл. „Св. Александър Невски“ в столицата президентът Росен Плевнелиев ще посрещне президента Серджо Матарела с официална церемония.

След това в сградата на „Дондуков“ 2 е предвидена официална снимка на двамата президенти. Росен Плевнелиев и Серджо Матарела ще разговарят „на четири очи“, след което ще проведат пленарни разговори с официалните делегации.

Росен Плевнелиев и Серджо Матарела ще дадат съвместна пресконференция в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

В рамките на официалното си посещение в София италианският президент ще разговаря и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

На 14 септември в Пловдив президентът Серджо Матарела ще вземе участие в 12-ата Среща на президентите на парламентарните републики от ЕС (групата „Арайолуш“). Държавният глава Росен Плевнелиев е домакин на неформалния форум на най-високо равнище, който ще се състои в Пловдив и в София на 14 и 15 септември.