София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Италия гласува в неделя

Резултатът е непредвидим

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Утре в Италия е ден за размисъл, съобщават местните агенции, тъй като в неделя имащите право на глас могат да го упражнят в предстоящите избори за парламент.
 
Резултатът е непредвидим, казват социологическите агенции, а цяла Европа следи резултата със затаен дъх.
Опасенията на ЕС са свързани главно с евентуална победа на популистката партия „Пет звезди“, като оттам залагат на  Берлоскони, който въпреки своята преклонна възраст (81 години) все още е фактор в италианската политика. Левите сили бележат загуба сред електората си заради вътрешни противоречия. За да стане объркването пълно почти в навечерието на вота в надпреварата се включи и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, който беше призован лично от Берлускони да приеме кандидатурата, за да даде тежест на дясно-центристката коалиция. Резултатите са доста непредвидими - над 10 милиона италианци още на се решили за кого да гласуват.
 
Текат последни часове за политическа пропаганда в опит да се спечелят колебаещите се. Предизборните кампании приключват с последни призиви. Водещата в сондажите популистка партия, основана от комика Бепе Грило води в сондажите с 28% подкрепа, но пък сред лидерите най-висока подкрепа има Силвио Берлускони.
 
От „Пет звезди” представиха листата на кабинета си предварително, а в нея са включени неизвестни лица - предимно университетски преподаватели и жени, кандидатки за силовите министерства.
 
Берлускони пък залага на жени, въпреки че точно скандали с нежния пол го извадиха от политиката преди години и доведоха до присъда, заради която не може да заема обществена длъжност.
 
Италианците гласуват по нова избирателна система, която смесва пропорционалния избор с правилото “първия печели всичко”, без преимущество за първата политическа сила. Законът беше приет, за да се ограничи възходът на антиевропейските популисти от „Пет звезди”. 
 
Какъв ще бъде резултатът предстои да разберем в неделя вечер.