София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Италия остана без ново правителство

Президентът ще води консултации за технократско управление

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Номинираният за премиер Джузепе Конте отказва да оглави коалиционното правителство на Италия. Вчера Конте представи за одобрение на президента списъка с министрите в новото правителство на двете антисистемни партии - Движението Пет звезди и крайнодясната Лига.

Президентът Матарела обаче отхвърлил номинацията на евроскептика Паоло Савона за министър на икономиката.  Той открито призна, че не одобрява кандидатурата на Савона заради изявленията му за необходимостта да Италия да излезете от Еврозоната.

Днес италианският президент Серджо Матарела  ще води консултации за съставяне на технократско правителство. Той ще разговаря с бившия служител на Международния валутен фонд Карло Котарели.

Матарела, който обеща да предприеме мерки за преодоляване на кризата, показа ясно, че вижда като ръководител на евентуално бъдещо правителство  икономистът Карло Котарели. Той работи дълго време в системата на МВФ и спечели известност поради методи за намаляване на държавните разходи.

В случай на споразумение за съставяне на правителство, както отбелязват наблюдателите, такъв кабинет ще бъде доста оперативен, дори и да не получи доверие в парламента. В този случай президентът ще разпусне парламента и ще определи дата за предсрочни избори.

Италия е без правителство от 4 март, когато се проведоха изборите.