Гледай
на живо

Италия: Старият премиер Джузепе Конте оглавява нов кабинет

Президентът назначава правителство на „Движение 5 звезди“ и Демократическа партия

Италия: Старият премиер Джузепе Конте оглавява нов кабинет „Решихме да сесъгласим Джузепе Конте да остане премиер, тъй като това искаха от „Движени... thumbnail text

„Решихме да сесъгласим Джузепе Конте да остане премиер, тъй като това искаха от „Движението 5 звезди“. Това заяви председателят на Демократическата партия на Италия Никола Дзингарети.

Сутринта говорителят на демократите Грациано Делрио призна, че тази вечер ще стане ясно името на министър-председател.

Политическото бюро на демократите се е съгласило за коалиционно правителство с ляво-популисткото „Движение 5 звезди“ на Луиджи Ди Майо.

Преговорите за формиране на нов кабинет продължиха в сряда, като Луиджи ди Майо настояваше да е оглавено от и.д. премиера Джузепе Конте.

Лидерът демократите в Сената Андреа Маручи отрече партията му да е против това Луиджи ди Майо да е вицепремиер и шеф на МВР. „Не мисля, че ще има вето“, каза той.

Президентът Италия Серджо Матарела даде срок на партиите до 28 август. Затова в сряда той проведе нов кръг от консултации с партиите за изход от правителствената криза в Рим.

До края на деня в сряда италианският лидер ще вземе решение дали има нов кабинет или се налага насрочването на нови избори.

Коалицията между „Пет звезди“ и партията „Лига“ на ексшефа на МВР Матео Салвини се разпадна миналата седмица. Оттогава „5 звезди“ преговарят с демократите за коалиционно споразумение.

Основният спорен въпрос бе дали професорът по право Джузепе Конте да запази поста на министър-председател на Италия.