София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Италия: Старият премиер Джузепе Конте оглавява нов кабинет

Президентът назначава правителство на „Движение 5 звезди“ и Демократическа партия

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Решихме да сесъгласим Джузепе Конте да остане премиер, тъй като това искаха от „Движението 5 звезди“. Това заяви председателят на Демократическата партия на Италия Никола Дзингарети.

Сутринта говорителят на демократите Грациано Делрио призна, че тази вечер ще стане ясно името на министър-председател.

Политическото бюро на демократите се е съгласило за коалиционно правителство с ляво-популисткото „Движение 5 звезди“ на Луиджи Ди Майо.

Преговорите за формиране на нов кабинет продължиха в сряда, като Луиджи ди Майо настояваше да е оглавено от и.д. премиера Джузепе Конте.

Лидерът демократите в Сената Андреа Маручи отрече партията му да е против това Луиджи ди Майо да е вицепремиер и шеф на МВР. „Не мисля, че ще има вето“, каза той.

Президентът Италия Серджо Матарела даде срок на партиите до 28 август. Затова в сряда той проведе нов кръг от консултации с партиите за изход от правителствената криза в Рим.

До края на деня в сряда италианският лидер ще вземе решение дали има нов кабинет или се налага насрочването на нови избори.

Коалицията между „Пет звезди“ и партията „Лига“ на ексшефа на МВР Матео Салвини се разпадна миналата седмица. Оттогава „5 звезди“ преговарят с демократите за коалиционно споразумение.

Основният спорен въпрос бе дали професорът по право Джузепе Конте да запази поста на министър-председател на Италия.