Гледай
на живо

Италия забранява дизеловите коли евро 3

Ограничението ще обхване над 3 милиона превозни средства

От днес влиза в сила забраната в Италия за движение на дизелови автомобили от по-стар модел. Ограничението ще обхване над 3 милиона превозни средства. Мерките са част от борбата срещу мръсния въздух в страната. Спирането на автомобилите от движение обаче няма да започне от днес, а от 8 октомври.

Забраната не обхваща едновременно цялата страна, съобщават италианските медии. Първоначално ограничението за моторни превозни средства с евро дизел 1, 2 и 3 ще влезе в сила от днес до 31 март 2019 година в областите Пиемонт, Ломбардия, Емилия-Романя и Венето. Следващата година мерките ще бъдат ограничени до автомобили евро дизел 4, но в областта Емилия-Романя още от днес няма да могат да се движат дизелови и лекотоварни автомобили от тази категория. Бензиновите автомобили евро 0 също са ограничени за движение в този период и в тази част на страната.

Различните общини въвеждат различни правила, но всички са подчинени на санкцията на ЕС, наложена на Италия за борба със смога. Проверките за изпълнение на новите мерки срещу мръсния въздух ще се осъществява с видеокамери.