София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ЦЕНТЪР ЗА БЕЖАНЦИ

ЕВРОКОМИСАР ИСКА МИГРАНТСКАТА КРИЗА ДА БЪДЕ ОВЛАДЯНА В ЕВРОПА

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Най-голямото предизвикателство в ЕС остава бежанската криза. Разселени към момента са над 60 млн. души. Това са консервативни данни, които цитирам. Някои от прогнозите са за много по-висока цифра. Около 20 от тези 60 милиона се намират непосредствените физически граници на ЕС. Това е глобално предизвикателство, което поставя на изпитание ЕС”, каза Йоханес Хан, еврокомисар по Европейска политика за съседство и преговори за разширяване на среща между държавата и бизнеса, която се провежда днес в София.
Разбира се, мащабът на изпитанието е такъв, че никоя държава не може да се справи сама с него и поради своята позиция и положение Европа е особено уязвима и трябва да работи като единна държава, за да можем да се преборим и разрешим този проблем. Давам си сметка, че бавното вземане на решения от ЕС се отразява не добре на региона и отправям апел към всички евролидери за вземане на необходимите решения.
Укрепването на външните граници трябваше да е вече факт, а не все още да говорим. Времето за действие отдавна е настъпило, както и времето да проявим лидерски качества. Но казвайки това, уверявам ви, че ще направим всичко необходимо и лично ще положа всички необходими усилия, за това югоизточна Европа да се превърне в център за прием на емигранти за сметка на държави, които са решили да затворят границите си. Живеем в единно пространство и всички трябва да проявим солидарност.
Необходимо е да финансираме подкрепата за бежанците и в макроикономически план ще е много по-евтина, отколкото да върнем всички по родните им места.


Източник: www.fakti.bg