София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Южна Корея укрепва системата за противоракетна отбрана

Действията са противодействие на заплахата от КНДР

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Република Корея ще засили своята противоракетна отбрана, за да компенсира всички видове заплахи, включително от КНДР. Това съобщи на редовен брифинг за журналисти представителят на Министерството на националната отбрана Чой Хюн Су.
"Военните на Република Корея разработват свои собствени системи за противоракетна отбрана, за да противодействат на заплахата от севернокорейските ракети с малък обсег на действие", заяви говорител на отдела.
Изявлението на Министерството на отбраната е направено на фона на серия ракетни изстрели, проведени от КНДР през десет дни на май. На 4 май Комитетът на началниците на щабовете на въоръжените сили на Република Корея обяви, че КНДР е пуснала няколко ракети с малък обсег в посока към Японско море. Ракетите са прелетели от 70 до 200 км и са паднали в морето.
Според южнокорейските военни, на 9 май Пхенян е пуснал две ракети с малък обсег към Японско море. Първото разстояние на полета е 420 км, а второто - 270 км. Според японския министър на отбраната Такеши Ивайа, КНДР изстрелва балистични ракети в нарушение на забраната на Съвета за сигурност на ООН.