София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Южнокорейската президентка е окончателно отстранена

Конституционният съд потвърди решението на парламента

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Конституционният съд на Южна Корея потвърди решението на парламента за отстраняване на президентката на страната Пак Гън Хе. Решението беше взето единодушно от деветимата конституционни съдии.

Парламентът гласува за отстраняването на президентката на 9 декември 2016 година.

Първата жена президент на Южна Корея бе отстранена след седмици на масови улични протести. Тя е обвинена, че е помагала на своя близка приятелка да изнудва за пари южнокорейски компании и й е позволила да се меси в държавните дела.

На 20 ноември южнокорейската прокуратура обвини довереницата на президентката Чхуе Сун-сил и двама бивши сътрудници на президентската администрация в корупция, изнудване и злоупотреби със служебно положение.

Прокуратурата смята, че те са заставили над 50 южнокорейски компании да внесат десетки милиони долари на две фондации на Чхуе, специално създадени за тази цел. Според следователите Пак Гън Хе най-малкото е знаела за тези действия на обвинените и дори може да е участвала в тях, смятат разследващите.

След потвърденото отстраняване на президентката трябва да се проведат нови президентски избори в рамките на следващите 60 дни.