София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йълдъръм: Анкара уважава Гърция, но си иска избягалите превратаджии

Гръцкият съд отказа на Турция да екстрадира военните

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турция уважава решението на гръцкия съд да не предаде на Анкара избягалите след преврата осем военни, но все пак счита за необходима екстрадицията, заяви министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм в Атина по време на пресконференция с гръцкия си колега Алексис Ципрас.
Ние уважаваме решението на гръцките съдебни власти. Да, съдебната и политическата власт са разделени, но Турция наистина премина през много трудни вермена. Искаме да ни бъдат предадени тези превратаджии, за да не бъдат развалени отношенията между двете страни, коментира той.
В началото на май Апелативният съд отхвърли искането на Анкара Гърция да екстрадира двама от осемте войници, избягали от Турция след неуспешния опит за преврат.
По-рано съдът отказа да върне в Турция и другите шестима военни. Избягалите в нощта на опита за преврат турци поискаха убежище от страна на гръцките власти, като отрекоха да са замесени в действията срещу Ердоган.
Турция от своя страна ги обвини в опит за убийство на президента, опит за сваляне на правителството, парламента и конституционния ред. Те са обвинени в грабежи, както и увреждане на държавна собственост. Последните две точки са свързани с отвличането на хеликоптер, чрез който военните са достигнали Гърция.