София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЮНКЕР: БОЙКО БОРИСОВ Е ЗЛАТНОТО МОМЧЕ НА БЪЛГАРИЯ

ЕВРОПЕЙСКИ И БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ ОТКРИХА „БЪЛГАРСКИТЕ ЗЛАТНИ СЪКРОВИЩА“

8 годиниКултура 10 Боряна Райчева

Най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол беше официално представено снощи в Европейския парламент. Изложбата „Златните съкровища на България – Варна и най-старото обработено злато в света“ е под патронажа на премиера Бойко Борисов.
Иницитивата е на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев. Събитието беше официално открито от председателите на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет. Жан-Клод Юнкер, Мартин Шулц и Доналд Туск взеха участие на „златната“ изложба, заедно с евродепутатите Ева Паунова, Андрей Новаков и Андрей Ковачев.
Инициаторът на събитието Емил Радев заяви, че за него стойността на Варненското съкровище не е само историческа, но и сантиментална, тъй като самият евродепутат е от Морската столица.
Мартин Шулц беше категоричен, че не помни подобен случай, в който трима председатели на европейски институции и министър-председател са откривали изложба в Европейския парламент. По негови думи това показва заслуженото място на Варненската находка в културното наследство на континента.
Жан-Клод Юнкер беше категоричен, че изложбата показва, че България не само е велика, но и стара нация. Председателят на ЕК допъли още, че Бойко Борисов е златното момче на България.
Българският еврокомисар Кристалина Георгиева заяви, че събитието показва добрата работа на България с европейски средства. Георгиева допълни, че страната ни вече е пета по усвояване на пари от съюза, благодарение на премиера Борисов.
Това дава най-важното на България – присъединяване на регионите на ЕС чрез изграждане на пътища помежду им. Допълни министър-председателят по повод значението на еврофондовете.