София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Юнкер: Британците не споделят всички политики на ЕС

Шефът на ЕК определи Брекзит като трагедия

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Британците са европейци, работещи на парт тайм, които никога не са искали да споделят всички политики, решени от Европейския съюз". Това заяви шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В интервю за Euronews той каза, че британците от самото начало са европейци на непълно работно време. "Това, от което се нуждаем, са европейци на пълен работен ден", каза още той.

Юнкер посочи, че Brexit ще бъде "загуба за загуба" - както за Великобритания, така и за ЕС. Според него е било грешка да се постави въпросът за Brexit на референдум.

Въпреки това председателят на ЕК заяви, че все още вярва, че Великобритания желае да напусне блока, въпреки целия политически хаос, който се разрази в страната в момента.

Все още действащият председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер характеризира излизането на Великобритания от ЕС като "кулминация на континентална трагедия".

В интервю за германското радио Deutschlandfunk Юнкер заяви, че смята за невъзможно да започнат отново преговори с Лондон за постигането на споразумението по британското напускане.

„Остава малко време”, предупреди Юнкер. Според него Brexit без сделка ще доведе до хаос както във Великобритания, така и на континента, и ще трябва да минат години, за да се подредят нещата. „Този, който обича страната си, а аз смятам, че във Великобритания все още има патриоти, той не би й пожелал такава съдба”, посочи Юнкер.