Гледай
на живо

Юнкер каза ОК на Мария Габриел

Ресорът на българската еврокомисарка ще е цифрова икономика и цифрово общество

Председателят Юнкер обяви днес намерението си да възложи на Мария Габриел, кандидата за комисар от България, отговорността за цифровата икономика и цифровото общество. Това се казва в съобщение от пресслужбата на Европейската комисия.

Юнкер и Мария Габриел проведоха среща, което е изискване за старт на процедурата по номинация на нов комисар. Нов комисар се назначава от съвета на Европа след консултации с Европейския парламент.

Председателят на Комисията е изпратил писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, с което го информира за намерението си да възложи на Мария Габриел отговорността за цифровата икономика и цифровото общество. Копие от посоченото писмо е изпратено до Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта, която в момента изпълнява ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Информиран е и българският министър-председател Бойко Борисов.

От момента, в който Съветът се обърне официално за консултация към Европейския парламент, Мария Габриел ще стане кандидат за член на Европейската комисия.