София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Юнкер: Не очаквам темата за Брекзит да приключи до 29 март

Мей поиска отлагане на Брекзит

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева


Аз не очаквам европейските лидери да вземат решение за отлагане на Брекзит до края на тази седмица, каза председателят на Европейската комисията Жан-Клод Юнкер.

"Моето впечатление е, че тази седмица Европейският съвет няма да вземе решение и вероятно ще трябва да се събере отново идната седмица. Госпожа Мей не постигна съгласие за каквото и да било нито в нейното правителство, нито в парламента", посочи днес Юнкер.

Коментарът на Юнкер е по повод изказването на британския премиер Тереза Мей, че ще поиска от Брюксел отлагане на „развода“ между Великобритания и Евросъюза.
Отсрочката е необходима на парламента в Лондон. Депутатите трябва да приемат промени в закон, който залага 29 март за дата за напускане на ЕС. За да се приеме предложението на Мей, е необходимо съгласието на останалите 27 страни-членки. Днес Италия  и Франция заявиха, че няма да подкрепят отлагане на Брекзит.

Както се знае, Брекзит трябваше да се състои на 29 март, а парламентът в Лондон все още не е одобрил условията за раздяла с Общността. Великобритания все пак ще може да напусне по план две седмици по-късно.

Решението за отлагане на Брекзит, чрез удължаване на процеса по чл. 50 от Лисабонския договор, трябва да бъде договорено от Великобритания и всички останали държави членки.