Гледай
на живо

Юнкер: Не очаквам темата за Брекзит да приключи до 29 март

Мей поиска отлагане на Брекзит


Аз не очаквам европейските лидери да вземат решение за отлагане на Брекзит до края на тази седмица, каза председателят на Европейската комисията Жан-Клод Юнкер.

"Моето впечатление е, че тази седмица Европейският съвет няма да вземе решение и вероятно ще трябва да се събере отново идната седмица. Госпожа Мей не постигна съгласие за каквото и да било нито в нейното правителство, нито в парламента", посочи днес Юнкер.

Коментарът на Юнкер е по повод изказването на британския премиер Тереза Мей, че ще поиска от Брюксел отлагане на „развода“ между Великобритания и Евросъюза.
Отсрочката е необходима на парламента в Лондон. Депутатите трябва да приемат промени в закон, който залага 29 март за дата за напускане на ЕС. За да се приеме предложението на Мей, е необходимо съгласието на останалите 27 страни-членки. Днес Италия  и Франция заявиха, че няма да подкрепят отлагане на Брекзит.

Както се знае, Брекзит трябваше да се състои на 29 март, а парламентът в Лондон все още не е одобрил условията за раздяла с Общността. Великобритания все пак ще може да напусне по план две седмици по-късно.

Решението за отлагане на Брекзит, чрез удължаване на процеса по чл. 50 от Лисабонския договор, трябва да бъде договорено от Великобритания и всички останали държави членки.