София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Юнкер поздрави Кристалина Георгиева за победата

Кристалина Георгиева е европейският кандидат за шеф на МВФ

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави Кристалинa Георгиевa за номинацията ѝ за единствен кандидат за поста нов управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Той написа поздрава си в петък вечерта в Twitter.

"Поздравления за Кристалина Георгиева за избирането й за единствен кандидат за поста управляващ директор на МВФ. Имате всички необходими качества, за да дадете необходимия принос за каузата на МВФ", написа той.

По-рано в петък страните от ЕС проведоха избори за кандидат за този пост, който трябваше да получи подкрепата на квалифицирано мнозинство - 55% от страните от ЕС, тоест 16 държави, което трябва да бъде поне 65% от населението на Европейския съюз.

На 26 юли изпълнителният съвет на Международния валутен фонд обяви началото на процеса за избор на нов управляващ директор на организацията, който да замени Кристин Лагард, която подаде оставка на 2 юли във връзка с номинирането на нейната кандидатура за поста на ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ). Въпреки че същият ден обяви, че временно престава да изпълнява функциите на управляващ директор на МВФ, Лагард официално ще напусне сегашния си пост на 12 септември.