София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Юнкер предложи удвояване на инвестициите в ЕС до 630 млрд. евро

Председателят на ЕК призна, че Съюзът не е в най-добрата си форма

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в сряда предложи да се удвои плана на ЕС за инвестиции от 315 млрд. евро на 630 млрд. евро до 2022 г. в опит да бъде даден тласък на икономиката, предава AFP.

„Инвестициите означават работа. Днес предлагам удвояване на продължителността и силата на нашия инвестиционен фонд“, заяви Юнкер пред депутатите в Европейския парламент в Страсбург.

С цел стимулиране на инвестициите в ЕС, на 26 ноември 2014 г. ЕК обяви „План за инвестиции за Европа", т. нар. План „Юнкер". Планът предвижда мобилизиране на средства от публични и частни източници на финансиране, при което всяко евро от публичните средства се използва за генерирането на допълнителни частни инвестиции, без да се създава нов дълг.

В речта си за състоянието на Съюза Юнкер призна, че ЕС не е в най-добрата си форма и че между отделните различия има твърде много различия, но интеграцията не може да бъде направена принудително.

„Европа никога не трябва да се превръща в единна държава, защото тя процъфтява именно благодарение на своето разнообразие“, каза още Юнкер.