София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Юнкер с последна реч пред евродепутатите

ЕП гласува санкции срещу Унгария

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще произнесе последната си важна реч пред депутатите в Европарламента. Тя ще бъде насочена освно към предстоящите на 29 май 2019 г. евроизбори. Тогава ще бъде избран и нов председател на ЕК.

Очаква се Юнкер  да отчете направеното от Комисията през последната година, както и да предложи нов съюз Африка-Европа.

Според запознати, Юнкер ще обяви, че е време ЕС да заеме мястото си на върха на световните сили. Очаква се също така да предвиди, че Великобритания ще има по-добри отношения с ЕС, отколкото която и да е друга държава след Брекзит.

Изказването на г-н Юнкер в Страсбург ще бъде опит да се превърне Европейският съюз в сериозен играч в глобалната политика, съобщава Адам Флеминг от BBC.

Ръководителят на комисията ще предложи нов алианс Африка-Европа, основаващ се по-скоро на сътрудничество, отколкото на благотворителност, което ще доведе до споразумение за свободна търговия между континентите.

Той ще препоръча еврото да се използва по-стратегически като най-голямата валута след долара.

След това предстоят решаващите гласувания за евентуални санкции срещу Унгария и за директивата за авторските права.