София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Юнкер ще участва на икономическия форум в Петербург

Председателят на ЕК е първият европейски лидер, който ще посети Русия след март 2014

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер планира участие в путинската версия на Световния икономически форум в Давос – Петербургския икономически форум, пише Politico. Юнкер ще бъде първият европейски лидер, който ще посети Русия след въвеждането на санкциите през март 2014 г.

„Той е поканен и се очаква да участва, но потвърждаваме неговата програма за седмица напред, защото промените са много“, заяви говорител на ЕК. Форумът в бившата столица на имперска Русия ще се проведе между 16 и 18 юни, припомня изданието.

Форумът е под патронажа и с участието на президента на Русия Владимир Путин и дава възможност за обсъждане на икономически въпроси от ключово значение за Русия, развиващите се пазари и за целия свят.

През последното десетилетие форумът стана водеща дискусионна платформа за представители на бизнес средите. Броят на участниците от Русия и други страни през 2015 г. надвиши 10 хиляди души. Сред тях са лидери на държави и правителства, ръководители на най-големите компании, водещи експерти, членове на обществото и медии от повече от 120 страни.