София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ива Пушкарова: Случаят на Полфрийман е банален

Според юриста, депутатите ни разбират от право, колкото тригодишни

пропускане
5 годиниОбщество 18 Боряна Райчева

Решението за условно предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман е законосъобразно, коментира пред "Евроком" актуалната тема бившия председател на Комисията по помилванията към президента и дългогодишен преподаавтел по наказателно право в Софийския университет доцент Ива Пушкарова.
 
"На мен ми е трудно да реша нещо различно от това, което е казал съдът, по простата причина, че аз не съм на негово място, т.е. този, който в пълнота познава доказателствата, това може да е само съд. ние можем да имаме към него препоръки, например да е по-прецизен в мотивите си. Можем да имаме препоръки да е провел в по-голяма пълнота доказателствения процес. Да е обърнал внимание на други доказателства или ако е обърнал внимание, това да е по-видимо в обяснителната част на мотивите. Това обаче са препоръки в рамките на гонене на високи професионални стандарти. Те не са достатъчни ан отиз етап да опровергаят тезата, докоято съдът е достигенал."
 
Според експерта чуващите се гласове дори в посока на това, че трябва да се преразгледа института на условното пердсрочно освобождаване, показват юридичска некомпетентност. Пушкарова е скиптична и към приетите на първо четене промени, предвиждащи отпадане на опцията за намаляване на наказанието на дееца, който е направил самопризнания, когато става дума за тежки умишлени престъпления.
 
А случаят "Полфрийман" за Пушкарова е толкова банален от юридическа гледна точка, че дори не би го дала като пример на студентите си. В него тя вижда само повод.