София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Иван Гешев подозира подкупи за избора на нов главен прокурор

Гешев направи съпоставка с казаното днес от Бисер Лазов

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Зам.-главният прокурор Иван Гешев изрази подозрение, че във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор ще се купуват магистрати, политици и журналисти. Той спомена още, че тези процеси вече са започнали. Това стана ясно от думите му пред медиите в коментар за процедура за избор, като той допълни, че това е негов анализ като гражданин.
Гешев направи съпоставка с това, което основният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов разказа днес. Лазов обясни, че е отишъл с Цветан Василев в Париж през септември 2012 г., където е участвал в среща с французин и Димитър Абаджиев, на която многократно било споменавано името на бившия шеф на НСлС и зам.-главен прокурор Бойко Найденов. Василев платил 50 хил. евро на французина, който трябвало да проведе пиар и лобистки мероприятия в следващите три месеца. Бисер Лазов не пресъздаде разговора, за който говори, защото не знаел френски език, а английски е владееел малко.
Прокурорът Иван Гешев каза, че думите на свидетеля показват как политико-икономическата мафия се опитвала да назначи или избере главен прокурор в един предишен избор и също, че Василев е платил, за да се подготви пиар кампания за кандидат в на някого очите за главен прокурор. По думите на зам.-главния прокурор, ако тогава това се е случило, то той предполага, че сега тези процеси са щели да бъдат още по-брутални, когато са засегнати "доста сериозни олигархични интереси", заради работата на прокуратурата. . Той отбеляза обаче, че от мандата на сегашния главен прокурор има още осем месеца и "всеки, който смята, че този мандат е свършил вече, щял да остане разочарован“.