София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иван Гешев: Предвиждам много промени

Коментира новоизбраният главен прокурор

пропускане
4 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Предвиждам много неща, въпросът е, че днес мина само едната част от процедурата. Зависи каква ще е преценката на президента. Рано е да казвам някои неща, които планирам. Това заяви Иван Гешев, след като вчера ВСС взе решение той да оглави главната прокуратура. 

Гешев посочи, че е изразил по-голямата част от бъдещите мерки в концепцията си. "Надявам се прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората, да поеме ангажимент към хората на места, където това не се прави - по окръжните прокуратури, нещо, което сега не се случва".

Докладът на ЕК сочи, че ангажиментите ни са изпълнени. Но има много несвършена работа, констатира бъдещия главен прокурор. 

Има проблеми, които са извън прокуратурата и касаят изпълнителната власт, коментира още той. 

Гешев увери, че е бил искрен на това изслушване, а как ще продължа да убеждавам - трябва да продължим по съшия начин, по който работим през последните две три години - няма разлика между български гражданин с висок или нисък социален статус, когато той е извършил престъпление, допълни избрания за главен прокурор.