София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Иван Гешев с концепция от 32 стр. „справедливост“

Гражданите са ни работодателят, твърди кандидатът за гл. прокурор

пропускане
4 годиниПравосъдие 11 Боряна Райчева

Трябва да бъде разсеян "грешният извод за безконтролност на прокурора“, гласи Концепцията за управление на прокуратурата на единствения номиниран за гл. прокурор Иван Гешев.

"Цената на т.нар. "криминален преход" не може и не трябва да бъде плащана само от български граждани и данъкоплатци", пише той в документ от 32 стр.

Иван Гешев пише още за „организационни и структурни промени, нова наказателна политика и по-голяма публичност на резултатите от дейността на прокуратурата“.

„Отговорност, прозрачност и институционална придвидимост, независимост и безпристрастност на прокурорите, обективни и качествени разследвания при спазване на законите и Европейската конвенция за защитата правата на човека и основните свободи“ са приоритетите на кандидата за стола на Сотир Цацаров.

Той призова за проблемите при изпълнението на конституционните функции на прокуратурата „да се говори открито и отговорно“.

Кандидатът вижда необходимост и от „активното сътрудничество и партньорство със съсловните и неправителствените организации, медиите и образователните институции“.

„Работодател на магистратите са българските граждани и те – магистратите, са длъжни да им дадат очакваната справедливост".

"Липсата ѝ няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона“, пише в концепцията си Иван Гешев.

Според него трябвали "нови инструменти за публично представяне на резултатите от дейността по дела за корупция, организирана и битова престъпност, към които е фокусирано общественото внимание".