София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Иван Гешев: Стотици милиони „изтичат в пясъка“

Зам.-главният прокурор предложи ТЕЛК да отиде към НОИ

пропускане
5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Мащабна акция в цялата страна започнаха прокуратурата, „Икономическа полиция” и НОИ, като мишената са неправомерно отпусканите инвалидни пенсии след измами с ТЕЛК. На пресконференция днес зам.-главният прокурор Иван Гешев, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и началникът на осигурителния институт Ивайло Иванов посочиха, че се разследват стотици случаи, които може да са ощетили държавата със стотици милиони, които "изтичат в пясъка".

По думите на Гешев „мрежа от посредници” е давала възможност „срещу 600 лв., без да правиш нищо, да получиш документи за ТЕЛК и инвалидна пенсия”.

Ивайло Иванов от МВР отбеляза, че „повечето епикризи и диагнози са „копи-пейст” и вписаните заболявания са с твърде общи симптоми.

Гешев даде своето предложение как да бъде решен проблемът като ТЕЛК отиде в НОИ.

Към момента няма задържани, но в Силистра са открити стотици лични карти, медицински документи, бланки на ТЕЛК и т.н. Претърсван е и домът на бивша кметица. Гешев посочи, че именно в този регион е най-напреднала работата по досъдебните производства и скоро ще има повдигнати обвинения.

Преди 2 години управляващите също лансираха идеята ТЕЛК комисиите да отидат в НОИ, като тогава хората с увреждания заплашиха с протести, защото видяха в този ход опит механично да бъде „отрязан” броят на инвалидните пенсии.