Гледай
на живо

Иван Гешев: Стотици милиони „изтичат в пясъка“

Зам.-главният прокурор предложи ТЕЛК да отиде към НОИ

Иван Гешев: Стотици милиони „изтичат в пясъка“ Мащабна акция в цялата страна започнаха прокуратурата, „Икономическа полиция” и НОИ, кат... thumbnail text

Мащабна акция в цялата страна започнаха прокуратурата, „Икономическа полиция” и НОИ, като мишената са неправомерно отпусканите инвалидни пенсии след измами с ТЕЛК. На пресконференция днес зам.-главният прокурор Иван Гешев, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и началникът на осигурителния институт Ивайло Иванов посочиха, че се разследват стотици случаи, които може да са ощетили държавата със стотици милиони, които "изтичат в пясъка".

По думите на Гешев „мрежа от посредници” е давала възможност „срещу 600 лв., без да правиш нищо, да получиш документи за ТЕЛК и инвалидна пенсия”.

Ивайло Иванов от МВР отбеляза, че „повечето епикризи и диагнози са „копи-пейст” и вписаните заболявания са с твърде общи симптоми.

Гешев даде своето предложение как да бъде решен проблемът като ТЕЛК отиде в НОИ.

Към момента няма задържани, но в Силистра са открити стотици лични карти, медицински документи, бланки на ТЕЛК и т.н. Претърсван е и домът на бивша кметица. Гешев посочи, че именно в този регион е най-напреднала работата по досъдебните производства и скоро ще има повдигнати обвинения.

Преди 2 години управляващите също лансираха идеята ТЕЛК комисиите да отидат в НОИ, като тогава хората с увреждания заплашиха с протести, защото видяха в този ход опит механично да бъде „отрязан” броят на инвалидните пенсии.