София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иван Нейков: 15 млрд лева са събрани в различните пенсионни фондове

Първият и вторият стълб трябва да работят заедно и да не се противопоставят

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Бившият социален министър Иван Нейков коментира тази сутрин темата за пенсиите и пенсионната реформа. По думите му размерът на пенсията във втория стълб зависи от това колко години колко вноски е правил работникът или работодателят и как са били управлявани тези пари. Той заяви, че всеки гражданин трябва да знае кой е пенсионния му фонд и влизат ли там вноски.

"В различните пенсионни фондове са събрани 15 млрд. лева. Близо 3 млрд. лева от тази сума са от управлението ѝ. Между първия и втория стълб не трябва да има противопоставяне, каквото се опитаха да насадят у хората. Говореше се, че в първия стълб са сигурни, а във втория не се знае какво ще направи секретарката. Говореше се също така, че парите на хората ще бъдат изядени от таксите, а това не е точно така”, обясни Нейков.

Той допълни, че не може да се прави сравнение между пенсия от първия стълб, за която са правени вноски 40 години, и пенсия от втория стълб, за която са правени вноски 20 години и то три пъти по-малки от тези в първия стълб.

„Идеята ми е, че първият и вторият стълб трябва да работят заедно и да не се противопоставят един на друг. Всичко това е за доброто на хората и техните пари", подчерта ексминистърът.