София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иван Нейков: Реформата на ТЕЛК е задължителна

Липсва политическа воля

4 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Бившият социален министър и настоящ директор на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков заяви, че няма ясна политическа воля за разрешаването на проблема с реформата на ТЕЛК системата. Това каза той в сутрешния блок на радио „Фокус“.
Според Нейков, решението ТЕЛК комисиите да работят без специалисти по конкретно заболяване е предвидимо и принудително, а има и дефицит на кадри. По този начин ще нарасне недоверието към системата, но въпреки това няма да има големи негативни последици, смята специалистът.
„Проблеми ще има, ако се забави радикалната реформа, която трябва да бъде направена при оценката на работоспособността на хората. Това беше поставено на масата още през 2017 година, за съжаление през 2018 година самият премиер Бойко Борисов спря процеса, за да намали протестите на хората с увреждания. Рано или късно трябва да бъдат разгледани всички гледни точки за това как в България ще оценяваме степента на работоспособност на хората“, поясни Нейков. Той каза също, че новата реформа ще помогне да пациентите да чакат по-малко, но уточни и че няма гаранция за намаляване на злоупотребите, тъй като липсват механизми за предотвратяването им.
Той бе категоричен, че за никого не е тайна, че сега съществуващият модел е изчерпан, а отлагането на решаването на проблема е „улица без изход“.