Гледай
на живо

Иванчева и Петрова излизат под домашен арест

Дюлгеров остава в ареста

Бившия кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова излизат под домашен арест от 25 октомври. Това реши вчера Специализираният наказателен съд. Решението ще влезе в сила, след като стане ясно дали прокуратурата ще обжалва.

Третият обвиняем – Петко Дюлгеров, остава в ареста.

Досега съдът отказваше да промени мярката им за неотклонение с по-лека с мотиви, че предстои разпит на свидетели и да не им бъде оказано влияние, въпреки че и Иванчева и Петрова бяха отстранени от длъжност. Вчера, след като бяха разпитани 11 ключови свидетели по делото, това основание отпадна.

Пред съда се изправи и  главният архитект на София Здравко Здравков, който разказа, че Иванчева системно забавя преписките за строеж и дори подал сигнал срещу нея. Стана ясно още, че Здравков е делегирал права на Иванчева да спира и да разрешава строежи до 15 м, което не било обичайна практика.

Иванчева,  Петрова и Дюлгеров са обвинени за вземане на подкуп в особено големи размери от строителния предприемач Александър Ваклин,  за да му придвижат преписка.  Бившата кметица на „Младост“  бе зрелищно арестувана заедно със своята заместничка в центъра на София през април. В колата й бяха намерени белязани 70 000 евро.