Гледай
на живо

Иванчева и Петрова се прибират у дома утре, но едва ли -

МП няма работещи гривни за контрол на арестанти

Подсъдимата за подкуп кметица Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров ще излезат под домашен арест на 22 декември в 12 ч, както реши преди дни състав на спецсъдът. Това ще стане, тъй като прокуратурата е оттеглила протеста си пред апелативния спецсъд, с който искаше изпълнението на мярката за неотклонение да бъде спряно. Обвинението обаче продължава да поддържа протеста по същество с искане двете жени да бъдат върнати в ареста.

Условието на съдия Иво Хинов, Иванчева и Петрова да напуснат затвора, е Министерството на правосъдието да осигури гривни за мониторинг, каквито в момента действащи няма.

Така, ако МП намери гривни за контрол на Иванчева, Петрова и Дюлгеров, те ще излязат утре от ареста в 12.00 на обяд.

От ведомството обаче изпратиха писмо до медиите, в което посочват, че към настоящия момент съществува техническа невъзможност за прилагане на електронен мониторинг по отношение на лицата с наложена мярка за неотклонение домашен арест.

Системата за електронно наблюдение все още не е пусната в реална експлоатация с въвеждане на реални правонарушители в нея, обясняват от правосъдното министерство.

Предстои да видим ще се приберат ли утре подсъдимите Иванчева и Петрова у дома при всичките изброени условности.