Гледай
на живо

Иванчева искала права да спира и разрешава строежи до 15 м

Често бавела обявления за подписани от гл. архитект разрешителни за строеж

Иванчева искала права да спира и разрешава строежи до 15 м Специализираният наказателен днес заседава по делото за подкуп срещу бившия кмет на столичния район ... thumbnail text

Специализираният наказателен днес заседава по делото за подкуп срещу бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Билян Петрова и бившия кмет Петко Дюлгеров.

Началото на съдебното заседание бе отложено с 1 час, тъй като Биляна Петрова поиска да се запознае с материалите по делото. Тя ги е получила на 16 октомври след 17.00 часа и не е имало достатъчно време да се запознае с казаното от свидетелите. Иванчева я подкрепи, като посочи, че за пореден път те разполагат с малко време, за да се запознаят с обвиненията срещу тях и помоли това да се промени.

На днешното заседание бе разпитан главният архитект на София Здравко Здравков. От показанията му стана ясно, че в края на миналата година той е сезирал прокуратура заради забавени от нея преписки за строежи в столичния район.  Пред съда Здравков каза, че познава само Иванчева и Петрова. По думите му Иванчева често бавела обявления за подписани от него разрешителни за строеж. Преди да сезира прокуратурата за нейното бездействие, Здравков инициирал изслушване на Десислава Иванчева в Столичния общински съвет, но ефект нямало. Затова Здравко Здравков подал сигнал до прокуратурата със седем конкретно оплакали се хора, сред които и Александър Ваклин.

Главният архитект на София съобщи, че още в началото на мандата си Иванчева поискала да и бъдат делегирани правомощия да спира и разрешава строежи до 15 метра. Тези права и били дадени, въпреки че такава по принцип нямало.

Припомняме, че Иванчева бе зрелищно арестувана заедно със своята заместничка, Биляна Петрова, в центъра на София през април. В колата й бяха намерени белязани 70 000 евро.