София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Иванчева се връща в съдебната зала

Александър Ваклин на разпит по делото

5 годиниПравосъдие 8 Боряна Райчева

Отстраненият кмет на Младост Десислава Иванчева се връща в съдебната зала днес, след като бе пусната под домашен арест преди Коледа. В залата ще се изправят и заместничката й Биляна Петрова, както и третия подсъдим по делото за вземане на подкуп Петко Дюлгеров. Двете жени прекараха 8 месеца в ареста, а след това прокуратурата ги пусна под домашен арест за празниците.

Делото продължава по същество с нов разпит на бизнесмена Александър Ваклин. Причината е в специални разузнавателни средства, в които се чува разговор на Ваклин с неизвестен мъж пред кабинета на кметицата, в който неизвестният споменава думите „оферта”, „специализираната прокуратура” и също „15 000 лева”.

Адвокатите на Петрова и Иванчева внесоха жалби в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, в които описват нарушения от страна на държавата спрямо тях – неправомерното им задържане в последните 4 месеца, лошите условия в ареста, нapyшeния нa няĸoлĸo тeĸcтa oт Евpoĸoнвeнциятa по време на зрелищния арест в центъра на София, унизителното отношение по време на задържането им, продължило повече от 6 часа, както и по време на цялото разследване.

Припомняме ви, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани на 18 април при зрелищна акция в центъра на София. На двете жени им бяха повдигнати обвинения за получаване на подкуп в особено големи размери.

Специализираният апелативен съд ще реши до утре дали Иванчева, Петрова и Дюлгеров ще останат със същата мярка за неотклонение или ще бъдат върнати в ареста.