София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ивица Дачич: Българите в Сърбия са малцинство и живеят в мизерия

Сръбският министър на външните работи отново с остро изказване срещу България

4 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич отново включи България в свое изказване. Пред държавната телевизия бившият говорител на Слободан Милошевич коментира напрежението между Черна гора и Сърбия.

През последните десет дни между двете държави възникна напрежение по повод новоприетият закон за вероизповеданията в Черна гора. В Белград имаше безредици, по време на които сръбски националисти изгориха и националният флаг на Черна гора.

По време на интервюто в един момент без никакъв повод Дачич намеси България и избухна: „За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26% от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство”.

В отговор от българското Министерство на външните работи казаха, че българското правителство защитава и ще продължи да защитава правата на българските общности зад граница, не само в Сърбия.

По отношение на Република Сърбия България не настоява нищо повече от това страната да спазва конституцията и законите си по отношение на малцинствата, както и ангажиментите си в рамките на предприсъединителния процес, заявиха от МВнР.