София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иво Прокопиев съди България в Страсбург

Срещу него е повдигнато обвинение за пране на пари

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Бизнесменът и съиздател на вестниците „Дневник“ и „Капитал“ съди България в Страсбург и настоява в разследванията на издатели да бъде привлечен международен прокурор или поне международен наблюдател. Това обяви той пред бТВ в коментар на повдигнатото му преди два месеца обвинение за пране на пари, за което стана известно в петък.

Той подлежи на прокурорска проверка за сделка на фондовата борса с компанията  „Каолин“. По думите му обвинението срещу него за пране на пари е нелепо, то е една „димка“ и никога няма да бъде внесено в съда.

Издателят смята, че огласяването на повдигането на обвинението на прокуратурата е направено нарочно сега, като конкретна причина е последният брой на издавания от него вестник „Капитал“ с материали за т.нар. „дупка на Гергов“ във Варна и други.

По думите му има едно цялостно „мачкане“ на всички независими медии и издатели в държавата.

По думите на Прокопиев  много важно е мътната вода в приватизацията да се отдели от чистата. Според него „Каолин” е обратното на това, което се случва в „Полимери”.

„Съвпадението с акциите срещу Баневи са нарочно търсен ефект – да съберат двата сюжета заедно. Това което излиза над чертата обаче е тоталната, груба и незаконна атака срещу всички независими медии в България. Това което се случва на мен не е прецедент, има преследвания срещу издателите на вестник „Сега” и „Клуб Z”, коментира Иво Прокопиев и призова за тези разследвания, свързани с медиите да бъде провлечен международен прокурор или поне международни наблюдатели.

Издателят заяви, че съди България в Страсбург за действията срещу него на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която преди година запорира акции на бизнесмена, но и до днес делото не стига до съд, където той да се защити. Жалбата в Страсбург вече е преминала теста за допустимост. Причината да се обърне към Европейския съд по правата на човека е, че смята, че правата му като инвеститор са грубо нарушени.