София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Избираме нов енергиен министър

Тази седмица ще стане ясно кой ще е той

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Тази седмица се очаква да бъде обявена номинацията за министър на енергетиката. Припомняме ви, че Теменужка Петкова депозира оставката си заради сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ у нас.

Първоначално беше обявено, че това ще се случи миналата седмица, но впоследствие коалиционните партньори се събраха при премиера Бойко Борисов и се разбраха решението да бъде отложено за тази седмица.

Целта беше първо ще мине съвместното заседание на енергийната комисия и комисията за контрол на службите, за да се изчистят всички неясноти около сделката за енергодружеството.

Според коалиционното споразумение енергийният министър е от квотата на ГЕРБ. Засега имена на възможни кандидати не били обсъждани.

По-известните енергийни експерти на ГЕРБ са Делян Добрев - министър в част от мандата на първото правителство на ГЕРБ (тогава бе Министерство на икономиката, енергетиката и туризма - бел. авт.), а сега - председател на ресорната комисия в парламента, и депутатът Валентин Николов - бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" и бивш ресорен зам.-министър. Заместник на Теменужка Петкова във втория и третия кабинет "Борисов" е Жечо Станков, чиято кариера започва като общински съветник от ГЕРБ в Бургас.

"Обединените патриоти" също заявяват периодично интерес към енергийния ресор.