София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Избират ново ръководство на ЦИК

Стойнев влезе в зала, за да предложи кандидатурата на БСП за ЦИК

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

В първото си заседание за седмицата депутатите ще избират председател, заместник-председател и секретар на Централната избирателна комисия (ЦИК).
 
Съгласно Изборния кодекс само ръководството се избира от парламента, а останалите членове на комисията се назначават с указ на държавния глава.
Мандатът на текущия състав на ЦИК изтича на 21 март. 
 
За председател на комисията от  ГЕРБ предложиха Стефка Стоева- юрист и съдия във Върховния административен съд. „Обединени патриоти“ издигат за заместник-председател на специализирания орган доц. Таня Йосифова. Тя също е дългогодишен юрист, с над 20-годишен опит в областта на гражданското право. 
 
Другото предложение за заместник-председател е на БСП в лицето на Силва Дюкенджиева. Дюкенджиева е била е член на ЦИК за местните избори през 2007 г. и член на ЦИК за избиране на народни представители през 2009 г., също е с юридическо образование. Депутатът от левицата Драгомир Стойнев влезе отново в зала, за да предложи  именно кандидатурата на Дюкенджиева.
 
Временното  му връщане  се случва, след като преди месец всички депутати на БСП обявиха, че напускат парламента като една от причините бе именно гласувания нов Изборен кодекс, който предвиждаше да остане старата ЦИК. Последва вето на президента и "крачка назад" от страна на ГЕРБ, които отстъпиха за ЦИК и преференциите. 
 
Предложението за секретар на ЦИК дойде от парламентарната група на ДПС. Те издигат кандидатурата на Севинч Солакова, която заема поста и към настоящия момент.