София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Избори за ЕП и в Гърция

21 страни гласуват днес за евродепутати

5 годиниИзбори 2019 7 Боряна Райчева

Изборите за Европейски парламент, които съвпадат с местните избори в страната, се провеждат в неделя в Гърция. Освен членовете на ЕП ще бъдат избрани и кметове на градове, членове на общински съвети, ръководители на региони и общности. Избирателните секции бяха отворени в 07:00 часа и ще приключат в 19:00 часа.
Като кандидати за депутати от Европейския парламент и членове на местни администрации в страната са регистрирани общо 69 821 души. Двадесет и един депутати ще бъдат избрани в Европейския парламент от Гърция. Те се избират чрез пряко, всеобщо и тайно гласуване на всеки пет години.
Основният фокус на предизборната кампания беше върху вътрешни и икономически въпроси. Премиерът, който е представител на управляващата партия Коалиция на радикалните леви сили, се надява, че гражданите ще вземат предвид при гласуването положителните стъпки, които правителството е предприело. За първи път от 10 години беше повишена минималната работна заплата (с 11%, до € 650), бяха създадени повече от 300 000 нови работни места през последните три години, понижени бяха съотношенията на ДДС върху продуктите, електроенергията и газа. Според Ципрас всички тези мерки са постоянни и ще допринесат за икономическото развитие на страната. Както отбеляза ръководителят на правителството, одобрените мерки постепенно премахват несправедливостта, породена от дълговата криза и меморандумите, сключени с международните кредитори.
На свой ред, лидерът на Нова демокрация фокусира кампанията върху острата критика на правителствената политика, обещавайки, в случай на изборна победа, рязко намаляване на данъците, увеличаване на инвестициите, нова добре платена работа за гражданите и увеличаване на пенсиите два пъти годишно за пенсионерите в съответствие с нарастване на БВП на една страна. Мицотакис критикува атинското споразумение Атина-Скопие с престижа на Скопие, по силата на което Бивша югославска република Македония променя името си на Северна Македония. Лидерът на основната опозиционна партия обеща на жителите на гръцката Македония (регион в северната част на страната) да ги предпази от негативните последици от това споразумение и заяви, че "си запазва правото на вето към Скопие страната да влезе в Европейския съюз", ако Северна Македония не се придържа към споразуменията.
Според последните проучвания на общественото мнение "Нова демокрация" изпреварва управляващата партия на СИРИЗА с 5.8-8.6% от гласовете. НД декларира, че ще спечели изборите за Европейски парламент в Гърция, докаже, че е най-популярната политическа сила и затова изисква провеждането на предсрочни парламентарни избори в страната. Премиерът Алексис Ципрас многократно е заявявал, че не може да се има доверие в данните от социологическите компании, правителството ще приключи до края на четиригодишния си мандат, а общите избори ще се проведат през октомври тази година.
Но интригата на конфронтацията между двете водещи партии в изборите за Европейски парламент е, че според медийни източници в кабинета, много политици от СИРИЗА убеждават Ципрас да обяви предсрочни парламентарни избори в края на юни - началото на юли.