София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Избори за президент в Румъния

За поста се борят 14 кандидати

пропускане
4 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Северната ни съседка избира своя но президент. На първия тур на вота в Румъния за мястото ще се борят 14 кандидати.
 
Надпревара този път беше засенчена от политическата криза в страната, довела до встъпване в длъжност на правителство на малцинството само преди няколко дни, отбелязват световните информационни агенции.
 
Според анализаторите на процесите в Румъния настоящият десноцентристки президент Клаус Йоханис води с около 40 процента по предварителни данни.
 
Залогът в момента  е по-скоро за битката между следващите трима кандидати за отиване на втория тур. Там се съревновават левия кандидат  Виорика Дънчила, която до октомври беше премиер на страната, Дан Барна, оглавяващ третата по големина партия в страната, и независимият бивш актьор и директор на театър в Букурещ Мирча Дякону. Между тях сондажите показват разлики в рамките на статистическата грешка.
 
Припомняме, че социалдемократическото правителство на Дънчила трябваше да се оттегли след вот на недоверие миналия месец. Йоханис е бивш лидер на Национално-либералната партия, която в началото на миналата  седмица сформира правителство, оглавено от министър-председателя Лудовик Орбан.
 
Интересна подробност е, че румънците, живеещи  извън страната могат да гласуват в продължение на три дни - в петък, събота и неделя, но на територията на самата Румъния гласуването започва днес. Ако никой от кандидатите не събере над 50%, следващият кръг ще бъде на 24 ноември.
 
Имащите право на глас в Румъния са над 18 милиона души. Финансовите разчети сочат, че това са най-скъпите избори в историята там. Вотът ще струва на данъкоплатците около 35 милиона долара.