София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Изборът на Атанас Семов за конституционен съдия - на прокурор

Прокуратурата се самосезира след статия в медиите

5 годиниПравосъдие 10 Боряна Райчева

Апелативна прокуратура София проверява правилността и законосъобразността на избора на Атанас Семов за конституционен съдия, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Прокуратурата се е самосезирала от статия със заглавие „Двойни стандарти на „Дондуков 2“, публикувана в електронното издание на в-к „Капитал“.  

Припомняме, че Семов бе назначен за член на Конституционния съд с указ на президента Румен Радев на 2 ноември. Самата номинация бе направена на 26 октомври, а три дни по-късно - на 29 октомври излезе статията, заради която прокуратурата започва проверката.

Държавното обвинение трябва да провери дали правилно е отказано образуване на досъдебно производство по сигнал срещу проф. Семов, подаден през 2013 г. от докторант в Юридическия факултет на СУ.

„Със сигнал, подаден на  05.03.2013 г. и допълнение към него от  11.03.2013 г., Софийска градска прокуратура е била сезирана от юрист, работил като научен сътрудник по  “Международно право и международни отношения“ в Института за правни науки към БАН, докторант  в Юридическия факултет на СУ по специалност „Право на Европейския съюз“. В сигналите се твърди използване на СУ „Климент Охридски“ за развиване на частна стопанска дейност, безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по „Право на Европейския съюз“. Осъществяването на програмата е в резултат на договор между Софийския университет и сдружение с идеална цел  - „Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ“. След подаване на сигналите е била възложена проверка на МВР – ГДНП. С постановление на СГП от 14.07.2016 г. е отказано образуване на досъдебно производство. Именно това постановление ще бъде предмет на служебна проверка, след сезиране от посочената публикация в медия“, се посочва в съобщението на Прокуратурата.