София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Избраха Марияна Николова за вицепремиер

Валери Симеонов е освободен от поста

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Със 116 гласа "за", 62 „против“ и нито един "въздържал се" мнозинството в парламента освободи Валери Симеонов и избра Марияна Николова за вицепремиер, отговарящ за икономическата и демографската политика.

Досега Николова беше началник на политическия кабинет на Симеонов, който пък в петък подаде оставка от поста си на вицепремиер.

Дебатите в пленарна зала продължиха повече от три часа и бяха придружени от бурни скандали.

В гласуването не участваха народните представители от "Атака" и лидерът им Волен Сидеров, които са част от "Обединени патриоти". Изборът на Николова подкрепиха депутатите от ГЕРБ, НФСБ и ВМРО, "Воля" и двама независими.

Николова се закле пред депутатите. По-късно, пред журналисти в парламента тя посочи, че не знае дали ще запази досегашните ресори, но обяви, че повишаването на доходите е неин приоритет. "Доходите на населението зависят от всички нас. Така смятам аз", каза тя.

"Интерес за мен представляват и децата. Те са нашето злато. Ако ресорната отговорност е свързана с Държавната агенция за закрила на децата, аз ще искам да ми бъдат представени конкретни мерки и въпроси, които касаят здравето на детето", каза още новият вицепремиер.

Марияна Николова поиска и 1-2 седмици от медиите, за да се запознае с новия си пост, и обеща след това да отговори на всички въпроси. Тя подчерта още, че "нищо не ѝ тежи" по отношение на наследството на Валери Симеонов и допълни, че като вицепремиер няма да прави проверки за шума по морето.

Николова посочи, че е готова да се съветва с всеки депутат или член на кабинета, включително Валери Симеонов или Волен Сидеров.

Вторият вицепремиер от квотата на патриотите Красимир Каракачанов представи пред депутатите решението за персонални промени в Министерския съвет.

“Днес не се получи обсъждане, защото вие от БСП никога не сте били национално отговорни. Нямаше нито един въпрос към Марияна Николова за политиките, които смята да изпълнява на новия си пост. Споменахте за всичко друго, но не и за увеличението на заплатите, пропуснахте да кажете за резултатите срещу битовата престъпност. Ами средствата за модернизация на Българската армия, средствата за нови превозни средства на полицията? Това правителство направи всичко възможно да увеличи доходите, колкото и да не го харесвате. Ще се постараем пенсията да бъде 300 лева до края на мандата ни”, обяви от трибуната на Народното събрание вицепремиерът Каракачанов.

Той посочи, че Валери Симеонов сам си е подал оставката и никой не го е принудил за това решение и обвини социалистите, че се опитват да решават вътрешнопартийни проблеми, разклащайки държавата.

“Да, има недоволство в обществото, най-вече заради темпа, с който се променят нещата. Но да ви припомня ли какви бяха протестите по времето на Виденов? Защото аз помня това време. Тогава протестираха не 300, а 300 000 души. Само 300 искаха да нахлуят в тази сграда, докато вие се бяхте сгушили в парламента и пеехте партизански песни'', обърна се Каракачанов към БСП.

Министърът на отбраната коментира и обвиненията на Нинова, че лично той е продавал българско гражданство. „Ако искаме да няма корупция в тази Агенция, трябва да опростим процедурата по издаване на документи, а не да ги мотаем с години. Извадете едно доказателство, че аз или ВМРО сме получавали една стотинка, и аз ще изпълня обещанието си, което казах, публично на площада", каза Каракачанов.

След като и депутатите приеха оставката на Симеонов, предстои да разберем дали майките на деца с увреждания ще спрат протестите си. Те обявиха, че ще се събират пред Министерски съвет докато депутатите не гласуват окончателно оставката на вицепремиера Валери Симеонов в Народното събрание.