Гледай
на живо

Изчезнало мече край Пернишко село

Местните жители са се изтеглили от местността

Изчезнало мече край Пернишко село 4-месечно мече е открито снощи около 20.00 часа в частен двор на необитаема къща в Пернишкото село К... thumbnail text
4-месечно мече е открито снощи около 20.00 часа в частен двор на необитаема къща в Пернишкото село Кладница.
Сигналът дошъл от местните жители, които забелязали животното да се катери по оградата на една от къщите в местността, след което се озовало на близкия бор на височина около 15 метра и после избягало. Мечето най-вероятно се е отделило от майка си и е търсело подслон. Това съобщи директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, който заедно с горски служители от териториалното поделение на предприятието, е реагирал веднага след подадения от жителите сигнал.
По случая работят РИОСВ - Перник, полицията и пожарната. Уведомени са също неправителствените организации „Четири лапи” и „Зелени Балкани” за евентуалното транспортиране на животното до тяхна база. Незабавно са предприети всички предохранителни мерки по спасяване на мечето, като се осигурява периметър. Термокамерите за наблюдение заснели как животното слиза от дървото и поема към гората.
Служителите на „ДЛС Витошко-Студена” целодневно следят дали мечето ще се появи отново.Специалисти коментират, че то не би могло да оцелее само.
Броят на мечките в екосистемата на Витоша са над 15, а числеността им ежегодно се увеличава, уточняват от ЮЗДП.