София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ИЗДИРВАТ ЗАТРУПАНИТЕ РАБОТНИЦИ В ХОТЕЛ „ВЕРОНИКА“

ОБРАЗУВАНО Е ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО ПО СЛУЧАЯ СЪС СРУТЕНИЯ ВАРНЕНСКИ ХОТЕЛ

9 годиниКрими 10 Боряна Райчева

Издирването на затрупаните работници под срутилия се единадесететажен хотел „Вероника“ в курортен комплекс „Слънчев ден“, Варна, продължава от снощи до днес. Загинал е един работник: Борислав Асенов, около 40-годишен. На обекта са работили деветима души, като петима са установени и разпитани. Все още се търсят трима работници, които са били в сградата по време на инцидента. Имената им са: Тодор Тодоров Димитров, Манол Райчев Манолов и Йордан, чиято фамилия засега е неизвестна.

Хотел „Вероника“ е на 47 години. Месторазположението му беше на брега на морето. В сградата липсвала климатична инсталация. Хотелът трябвало да се разруши и на негово място да се изгради по-модерен нов вариант, става ясно от сайта на „Слънчев ден“.
Главен изпълнител на строителството е строителна фирма „Планекс“. Компанията е представила документи, според които няма нищо общо с разрушаването на хотел „Вероника“ в курорта „Слънчев ден“, Варна. Фирмата е предоставила работата по срутването на единадесететажната сграда на подизпълнител, който от своя страна е прехвърлил на трета фирма.
Цяла нощ спасителен екип търси останалите под руините работници. Те се стремят да стигнат до мазето на хотела, където има шанс затрупаните да са се скрили. В акцията участват термокамери и кучета, а отломките се разчистват с тежка техника. Машини са изпратени от Бургас, два багера са дадени и от строителната фирма, която има готовност да включи в действие и трети багер.
От инспекцията по труда направиха изказване тази сутрин, че работниците не са имали трудови договори, а най-вероятно и застраховки. Освен това те не са преминали и през инструктаж за правилата на безопасна трудова дейност. Според бащата на един от затрупаните работници, синът му Манол е получавал 30 лв надница като общ работник на обекта. В следработно време работодателят доплащал по още 5-6 лв.
Образувано е досъдебно производство по случая със срутилия се хотел, съобщи  директорът на Областната дирекция на МВР, комисар Николай Калчев за „Фокус“. Наблюдаващ прокурор по случая е Катя Петрова от Окръжна прокуратура.