София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Издирвателната операция край Генуа приключи

Жертвите при рухването на моста Моранди са 43

5 годиниИнциденти 8 Боряна Райчева

Приключи операцията за издирване на изчезналите при срутването на магистралния мост Моранди до италианския пристанищен град Генуа. За последната нощ бяха открити още три тела, което увеличи смъртните случаи до 43-ма души, съобщи Ройтерс.

Припомняме, че 200-метрова част от моста рухна внезапно във вторник, като с нея 50 метра надолу пропаднаха десетки превозни средства.

Деветима пострадали остават в болница, като 4-ма от тях са в критично състояние.

Макар, че вече е изяснена съдбата на всички, смятани за изчезнали, служителят от спасителния отряд Стефано Занут каза по телевизия Sky TG24: "Нашата работа продължава, за да имаме пълна сигурност, че никой не е останал затрупан под развалините". Служителите от отряда вече не смятат, че ще намерят още загинали, но имат за задача да обезопасят терена с руините и да помогнат на следствието да установи причините за трагедията.

Виадуктът е част от магистрала А10, свързваща пристанищния град с френската граница на запад и е управлявана от пътническия оператор Autostrade per l'Italia.

Вчера от шефовете на Autostrade обявиха пред медиите, че отпускат половин милиард евро за ликвидиране на последствията от срутването на естакадата и за изграждането на нов мост на мястото на падналия, което според тях може да стане за 8 месеца. Те казаха също така, че създават два фонда за подпомагане на семействата на жертвите и за евакуираните от жилищата, намиращи се под моста, които ще се нуждаят от нови. Ръководството на компанията не пожела коментира инициираната от правителството процедура по отнемане на лиценза на Autostrade като посочиха, че биха искали първо да научат резултатите от разследването за причините за рухването на моста.

В същото време днес стана ясно, че правителството на Италия ще стартира план следващия месец, целящ да направи сигурна инфраструктурата в страната. Това каза в интервю вестник "Месаджеро" Джанкарло Джорджети - заместник началник на канцеларията на премиера Джузепе Конте и член на ръководството на партия "Лига".

"Това ще бъде рехабилитационна операция без прецедент и с огромни инвестиции в обществената инфраструктура”, подчерта той. Джорджети не уточни цялостната стойност на плана, но посочи, че за него няма да важат никакви "дефицити, ограничения или правила на ЕС".

Европейската комисия ограничава бюджетния дефицит на държавите-членки на ЕС до 3% от БВП, напомня Ройтерс.

Италианското правителство трябва да актуализира икономическите си цели през септември преди изготвянето на бюджета за 2019 г., а инвеститорите са загрижени, че правителствените планове за разходи биха могли да пренебрегнат фискалните правила на ЕС и да увеличат задлъжнялостта на страната, най-високата в еврозоната след Гърция.

На въпроса дали правителството ще спре процедурата срещу "Автострада", ако следователите установи, че групата не носи отговорност за колапса на моста, Джорджети не отговори.