София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изхвърлиха Русия от спорта за 4 години

Москва е обвинена във фалшифициране на данни от руската лаборатория

пропускане
4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Световната антидопингова агенция реши на заседанието си днес в Лозана да изключи Русия от световни спортни състезания, включително и олимпийските игри, за срок от четири години, съобщават световните информационни агенции.

Москва е обвинена във фалшфициране на данни от руската лаборатория.

В санкциите влиза и забрана за провеждане в страната на големи международни състезания. Това означава, че ще бъдат търсени нови домакини на световните първенства по волейбол и хокей на лед, както и финалът на Шампионската лига през 2021 година.

Засега санкцията не засяга провеждането на мачове от Евро 2020 и участието на Русия на форума, но ситуацията може рязко да се промени след 1 януари 2020 година, когато начело на УАДА застане полякът Витолд Банка.

В края на миналата седмица президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че МОК ще се съобрази с решението на УАДА, каквото и да бъде то, което означава, че Русия действително ще бъда наказана за Токио и Пекин. Все пак всички руски спортисти, които докажат, че не са имали взаимоотношения с РУСАДА, вероятно ще бъдат допуснати до участие на Игрите, но под неутрален флаг.