София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Изискват нерегламентирани плащания от доброволно осигурени пациенти

За това алармира председателят на АДДЗЗ д-р Мими Виткова

4 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

Болници нерегламентирано изискват плащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване. Това стана ясно от провелата се днес пресконференция на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане. По думите на председателя й - д-р Мими Виткова - така се нарушават правата на най-уязвимите хора и се пречи на бизнеса да разработи продукти, които да отговарят на нуждите на здравно застрахованите.

Казусът с необходимостта от допълнително плащане от пациенти, които са здравно осигурени и дори имат допълнителен здравен пакет, е възникнал преди няколко години, съобщи д-р Мими Виткова и обясни, че осигурените лица не получават нищо допълнително и в същото време текат упреци към дружествата.

Доктор Виткова подчерта, че за случаите са уведомени НЗОК и Агенцията за медицински надзор.

Тя допълни, че от Асоциацията са разговаряли с ресорния министър Кирил Ананиев, който се е ангажирал да разпорежда проверка на всеки подаден сигнал.

От своя страна министърът заяви днес, че се подготвя регламент кои дейности могат да бъдат заплащани от пациентите.