София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Излъга ли Цачева за апартамента си?

Правосъдният министър сама е поискала прокуратурата да я провери

пропускане
5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Излъга ли правосъдният министър Цецка Цачева за новия си апартамент в столичния квартал "Изток", закупен от фирмата "Артекс" за няколко пъти по-ниска от пазарната му цена?
 
Според  Цачева  информацията по темата е спекулативна. Тя обясни, че  има направени плащания по предварителен договор от 2017 година, както и ангажименти за последващи такива, които променяли крайната цена.
 
Припомняме, че бившата председателка на Народното събрание става съседка на Цветан Цветанов, по думите й, без да знае това обстоятелство, купувайки  жилище на  зелено от "Артекс"  на  27 юли 2018-та година за сумата от 138 хиляди евро.
 
Юристи изтъкват, че ако Цачева действително е уговорила допълнителни плащания с Артекс, които следва да бъдат дадени месеци след това, логичният въпрос би бил защо това обстоятелство не е  посочено в нотариалния акт.
 
Брокери пък са категорични, че дори да става дума за закупуване на жилище в груб строеж, цената отново е нереално ниска.
 
Любопитна подробност е и фактът, че в акта е посочено, че в случай на съдебно отстраняване на купувача от имота, продавача в лицето на "Артекс" дължи на Цачева неустойка в размер на 170 000 евро. Сума, която буди съмнения дали не става въпрос за постановка, целяща да оправдае нерегламентиран доход на министърката.
 
Във връзка с всички тези съмнения, по-рано Цачева заяви, че  сама вече  е сезирала председателя на антикорупционния орган, както и главния прокурор. В писмото си до тях тя изразявала желание да бъдат извършени проверки за придобития от нея имот на  ул. "Юрий Гагарин" в квартал "Изток".
 
Правосъдният министър обяви още, че няма офшорни сметки, нито търговски дружества, каквито твърдения също се чуха.