София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ИЗМИНАХА ЧЕТИРИ ГОДИНИ ОТ „ЧЕРНИЯ ВЕЛИКДЕН“

ШЕСТ МЛАДЕЖИ БЯХА УБИТИ ОТ ПИЯН ШОФЬОР В СИМЕОНОВГРАД

9 годиниКрими 4 Боряна Райчева

    На 23 април се навършват 4 години от смъртта на Красимир, Мелин, Яница, Гошо, Трифон и Евгени, които загубиха живота си, прегазени от пиян шофьор през 2011 г. навръх Великден в Симеоновград.
    Трагичният инцидент стана на ул. „Съединение" около 23.50 часа. 23-годишният Данаил Георгиев от Симеоновград шофирал с висока скорост, загубил управление над колата и се ударил в стълб, в резултат на което колата се преобърнала и ударила преминаващите пешеходци.  Това бяха шестима младежи на възраст между 17 и 19 години: Красимир Марков, Мелин Зеид, Яница Бойчева, Георги Георгиев, Трифон Трифонов и Евгени Атанасов. Ранени са още двама младежи – Мария Луиза Неделчева и Милен Жеков.
    Данаил Георгиев получи присъда от 12 години затвор при първоначален общ режим. Той е и лишен от правото да управлява МПС за срок от 15 години заради смъртта на повече от един човек. На седем години е осъден братовчед му Живко Желев, защото е дал колата на пияния си роднина. Желев е лишен от право да управлява МПС за срок от 10 години.
    На първа инстанция съдът присъди и по 300 000 лева кръвнина на близките на загиналите. На втора инстанция обаче застрахователите намалиха сумата на 200 000 лева. 65 000 лева разходи по делото трябваше да изплатят почернените семейства.
    Едно от исканията на родителите от Симеоновград е при такова престъпление шофьорът веднага да влиза в затвора и да му бъдат отнети книжката и автомобила, за да не може да причини смърт отново.                                         
Свободният режим, при който излежават присъдите си двамата осъдени също стана повод за остри критики от роднините на загиналите младежи.