София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ИЗНОСИТЕЛИ НА ДЪРВЕСИНА ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ

Очакваните загуби заради Забраната възлизат на близо 40 000 000 лв.

9 годиниАгро 15 Боряна Райчева

Над 800 фирми, износители на дървесина и дърводобивни предприятия в България, са готови да излязат на протест. Причината е Забраната за износ на дървесина от Република България, влязла в сила от 10.03.2015 г. Очакваните загуби заради забраната възлизат на близо 40 000 000 лв.
С гласуването на тази забрана Парламентът цели намаляване на незаконната сеч в България. Износът на дървесина, обаче, няма пряко отношение и не е причина за съществуването на незаконна сеч в България, заявяват представители на износителите на дървесина и дърводобивни предприятия в България. „Ние сме законно действащи български фирми, които всекидневно подлежат на контрол и проверки и които категорично не могат да бъдат обвързани с незаконната сеч в България.“, казват износители на дървесина. Според тях Забраната противоречи и на принципа за свободно движение на стоки и капитали в страните на ЕС и възпрепятства изпълнението на поети договорни ангажименти на десетки представители на дребния и среден бизнес у нас.
Над 100 фирми от сектора са застрашени от бърз фалит в следващите 3 месеца, а други 800 свързани браншови компании ще бъдат косвено засеганти. Очакваните загуби за бизнеса в следствие на Забраната се остойностяват на близо 40 000 000 лв., като очакваните социални щети са сериозни.
Износителите на дървесина и дърводобивни предприятия в България настояват забраната да бъде отменена. Те са готови да излязат на протест. На пресконференция утре ще бъдат обявени датата и мястото на първия мирен протест, на който се очакват над 2 000 души, както и какви ще са следващите стъпки, които износителите на дървесина и дърводобивни предприятия в България ще предприемат, в случай че Забраната не бъде отменена.