София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изписват децата, спасени от пещерата в Тайланд

Ще участват в телевизионно предаване

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Дванадесетте тийнейджъри и техният треньор, спасени от наводнената пещера в северната част на Тайланд и поставени под карантина в болница в „Чианграй“, ще бъдат изписани в сряда, преди предаването "Стъпки напред, Тайланд", в което те ще участват, съобщават местните медии, цитирани от РИА Новости.

По-рано министерството на здравеопазването в Тайланд съобщи, че изписването им е насрочено за четвъртък.

В сряда сутрин, беше обявено, че всички спасени от пещерата, заедно с членовете на техните семейства, спасителни екипи и лекари, участващи в операцията, са приели да участвата в национално предаване, което ще се излъчва по всички телевизионни канали на Тайланд в едно и също време.

Участниците в програмата ще разкажат за преживяното от 23 юни до 10 юли в пещерата Tham Luang и ще отговорят на въпроси на тайландски и чуждестранни журналисти. Всички въпроси от страна на медиите първоначално са предадени на група от психолози, които са избрали да се задават само тези, които не могат да имат отрицателно въздействие върху моралното и психологическо състояние на спасените.

Предаването ще започне веднага след изпълнението на националния химн на Тайланд по всички телевизионни канали на страната в 18.00 ч. и ще продължи 45 минути.