София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изправят пред съда терориста от Нова Зеландия

Той е бил в България, за да посети туристически обекти

5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Мъжът, който стреля в две джамии в Нова Зеландия, се яви в съда тази нощ. Повдигнато му е обвинение за убийство. Според разследващите ще има и други обвинения към него.

28-годишният австралиец Брентън Тарант влезе в съдебната зала с белезници и бяла затворническа риза. От съображения за сигурност заседанието на магистратите беше закрито. Стрелецът не е имал криминално досие, стана ясно в съда. Според местните власти до вчера не е имало никакъв повод той да бъде наблюдаван от службите за сигурност. Купил е оръжията, с които е извършил атаката, напълно законно.

Същевременно продължава мащабната операция на полицията и специалните служби след атентата, при който Тарант атакува две джамии и уби 49 души. Ранени са най-малко 40 човека, като поне 11 от тях са в тежко състояние и се борят за живота си. Информацията е на министър-председателя Джасинда Ардерн.

Сред жертвите и сред пострадалите има и деца. Загинали са много чужденци - граждани на Йордания, Турция, Бангладеш, Саудитска Арабия, Индонезия. Според премиера нападателят е смятал да продължи атаката си, преди да бъде задържан.

Мерките за сигурност в страната са изключителни, претърсват се адреси, разпитват се свидетели, местните власти призоваха временно да не се влиза в храмовете. Органите на реда се страхуват от действия на евентуални последователи или подражатели на извършителя.

Тарант е крайнодесен австралийски екстремист. Той е бил в България само няколко месеца преди атаката – през ноември 2018 г. Това стана ясно след спешна среща на ръководителите на служби и прокуратурата при премиера Борисов в петък вечерта. Той е обикалял исторически обекти у нас.

Преди атаката в Крайстчърч, Брентън Тарант обявява, че с действията си иска да отмъсти на мюсюлманите за редица атентати и исторически събития от миналото. Сред посочените от него зверства на мюсюлманите са боевете при Шипка през 1877 г. и битката при Булаир през 1913 г.

Атентаторът е пристигнал у нас с полет от Дубай. След България продължил към Румъния и Унгария. Според главния прокурор Сотир Цацаров няма данни за терористична дейност и контакти на наша територия. Две години по-рано - през 2016-а, Тарант отново е бил на Балканите, но тогава е посетил Сърбия, Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина.