София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Изпълнителната агенция по трансплантация с нов шеф

Поста заема д-р Михаил Христов

5 годиниЗдраве 7 Боряна Райчева

Изпълнителната агенция по трансплантация от днес е с нов шеф, след като преди дни предишният директор на ведомството д-р Марияна Симеонова поде оставка.

Новият ръководител на агенцията е д-р Михаил Христов. ТойPе магистър по медицина, с придобита специалност Ортопедия и травматология.
През годините е бил директор на Градска многопрофилна болница Варна, началник отдел в НЗОК, ръководил е и Регионалния център по здравеопазване София. Заемал е и позициите на главен инспектор в ИА Медицински одит и държавен инспектор в Изпълнителната агенция по трансплантация.

През 2017 г. е оглавявал Изпълнителна агенция Медицински одит, като през същата година е бил и председател на Надзорния съвет на НЗОК. Последно е бил на поста управител на частно лечебно заведение в столицата.

Припомняме, че бившият шеф на Изпълнителната агенция по трансплантация Марияна Симеонова подава два пъти молба за напускането си на поста. Първата такава от преди около месец беше отхвърлена от здравния министър Кирил Ананиев. Пред дни обаче Симеонова за втори път обяви, че не желае да продължи да изпълнява тази си длъжност, като оставката й беше приета. Първоначално от здравното министерство беше обявено, че мотивите за решението й са т са лични.

В нароча пресконференция на 11-ти септември в БТА обаче бившата шефка на агенцията съобщи пред журналисти, че е било грешка, че агенцията не е подновила договора с Австрия за трансплантиране на бял дроб през 2017-та. Тя изрази съжаление и че още тогава не е взела еднолично решение този говор да бъде продължен дори с риск да бъде уволнена.