София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изпълнителното бюро на БСП предлага листа за евровота без Станишев

Изненадата - Иво Христов, началник на кабинета на президента

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Закрит пленум на БСП на „Позитано“ 20. Най-голямият въпрос е дали президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев ще бъде в кандидатската листа за изборите на 26 май.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев от БСП съобщи, че Станишев не присъства като кандидат за евродепутат на предстоящите избори. Той каза още, че на четвърто място предлагат да бъде Иво Христов, началник на кабинета на президента Румен Радев.

„За мен най-важната кауза си остава успехът на мандата на Румен Радев. Президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата, а БСП е единствената опозиция. Нормално е да приема“, коментира Христов на влизане на заседанието. 

„Изпълнителното бюро вече има готова завършена листа, която ще предложи за одобрение на членовете на Националния съвет. Важно е да посочим философията на самата листа, а именно – БСП е единствената партия, която първо започна от политиките и после премина към лицата, които олицетворяват тези политики”, коментира Атанас Зафиров, член на изпълнителното бюро на БСП.

На въпрос за липсата на Сергей Станишев в листата, той коментира, че няма как в партия със 130 годишна история основен въпрос да бъде присъствието на едина или друга фигура в листата.

Окончателното решение ще бъде взето по-късно днес.