София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изработват стратегия за безопасност на движение по пътищата

127 нови мерки са предвидени

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Държавна агенция „Безопасност на движението“ разработва стратегия за безопасност по пътищата в хоризонт 2021-2030. Документът е публикуван за обществено обсъждане. В него се съдържа план за действие, разработен на база извършен анализ, както и конкретни мерки и действия. 
Планът за действие съдържа 127 мерки отнесени към шест области - регулаторна, нормативна и институционална рамка, поведение на участниците в движението по пътищата, контролна дейност, пътна инфраструктура, автомобилен парк, спешна медицинска помощ.
 
По данни от доклада на европейско ниво, през изминалите десетилетия безопасността на пътя се подобрява значително, но въпреки това броят на смъртните случаи и нараняванията все още е твърде висок. Броят на загиналите по пътищата на ЕС се е понижил само с 1 процент през изминалата 2018 г., и с 4 процента през последните пет години, показва годишният доклад на Европейския съвет за безопасност на транспорта за индекса за безопасност на движението по пътищата.
 
 
 
Припомняме, че според Евростат, България е с най-много жертви при катастрофи с коли в ЕС.